ТВОРЧІ НОВАЦІЇ В МЕМОРІАЛЬНИХ ДОШКАХ КИЄВА НАПРИКІНЦІ ХХ – НА ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ

Автор(и)

  • Костянтин Добрянський

DOI:

https://doi.org/10.32782/2411-3034-2023-34-10

Ключові слова:

меморіальна дошка, артоб’єкт, тло зображення, інформаційна функція.

Анотація

Анотація. Метою статті є аналіз дуже цікавого та проблемного феномена української сучасної скульптури – меморіальної дошки – на прикладах обраних творів м. Києва 1990-х – 2020-х років. Автори меморіальних дошок порушують дискусійні у наш час питання: йдеться про історичну пам’ять, відповідальність митця, рівновагу між традицією та експериментом, синтез мистецтв та матеріалів. Методи дослідження. Стаття загалом ґрунтується на аналітично-порівняльному методі зі спробою його адаптації до сучасної мистецтвознавчої практики. З огляду на малу розробленість відповідної теми в українській науці пріоритет надавався безпосередньо емпіричному вивченню, опису та аналізу наявних зразків у м. Києві. Також було враховано й особистий фаховий досвід автора статті, який брав участь у створенні окремих робіт досліджуваного жанру. Результати. Розглянуто та проаналізовано на обраних зразках феномен меморіальної дошки, що складається з багатьох аспектів, зокрема: історичної пам’яті, культурно-пізнавальної цінності, синтезу мистецтв та матеріалів. Також досліджені інноваційні підходи та прийоми під час створення меморіальних дошок останніх років. Вказано шляхи та перспективи розвитку цього жанру. Висновки. Меморіальна дошка – це унікальний мистецький жанр у публічному просторі, що демонструє нам на окремих зразках еволюцію його розвитку та великий потенціал перетворень завдяки сміливим композиційним рішенням, а також незвичним поєднанням скульптурних матеріалів. Завдяки використанню сучасних технологій розширюються інформативні можливості. Змінюється роль та значення меморіальної дошки в її комунікації з навколиш нім простором і глядачем.

Посилання

Галайчук А. М., Воронцов И. М. Страницы мемориальной летописи : фотопутеводитель- справочник. Київ : Мистецтво, 1983.

Галайчук А. М. Розповідають художньо-меморіальні дошки Києва : путівник-довідник. Київ : Мистецтво, 1966.

Summeray D. Track the plaque: 32 walks around London`s commemorative plaques. London : DB Publishing, 2015.

Demory H. La Memoire du XVIe arrondissement: Inventaire des plaques commemoratives. Paris : L`Harmattan, 2010.

Касіян В. Радянське образотворче мистецтво. Українська Радянська соціалістична республіка. Київ : УРЕ АН УРСР, 1965. С. 585.

Меморіальна дошка Ігорю Стравінському. 17 Лип. 2023. Київфото. URL: https://kiev-foto. info/uk/pamyatnyky/memorialni-doshky/2821-memoraialna-doshka-Ihoriu-Stravinskomu (дата звернення: 10.08.2023).

Марків Н. Захиснику Михайлівського собору в Києві виповнилося 145 років. Вечірній Київ. 2022. 04 лют.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-06