ІНСТИТУТ ОДНОДУМЦІВ З ВЕЛИКИМ ТВОРЧИМ ПОТЕНЦІАЛОМ. (ДО 60-РІЧЧЯ КИЇВЗНДІЕП)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2411-3034-2024-35-5

Ключові слова:

КИЇВЗНДІЕП, архітектурно-планувальна організація, цивільні будинки і споруди, конструктивні та інженерно-технічні рішення, енергозбереження, засоби монументально-декоративного мистецтва

Анотація

У статті розглянуто творчий шлях Українського зонального науково-дослідного і проєктного інституту з цивільного будівництва (КИЇВЗНДІЕП) упродовж 60 років його діяльності. Мета нашої статті – визначення творчих здобутків колективу КИЇВЗНДІЕП в архітектурі цивільних будівель і споруд. Методи дослідження. В основу дослідження покладено комплексний аналіз соціально-економічних, містобудівних, архітектурно-планувальних та нормативно-методичних питань. Для вирішення зазначених питань використовувалися такі методи, як: порівняльний аналіз проєктних рішень і реалізованих об’єктів, систематизація й узагальнення наукових досліджень. Результати. КИЇВЗНДІЕП розпочав свою творчу діяльність 1963 р. у період розвитку типового проєктування та індустріалізації будівництва у колишньому СРСР та продовжив на новому етапі у незалежній Україні. Виявлений феномен творчості українських архітекторів, які у період тоталітаризму в 1960–1980-ті рр. застосували новітні методологічні засади проєктування і створювали оригінальні архітектурно-художні твори. З набуттям незалежності і приходом третього тисячоліття архітектори КИЇВНДІЕПу були звільнені від жорсткого бюрократичного тиску державних структур і їхньої монополії на замовника. На заміну типовим панельним будинкам приходять індивідуальні житлові будинки з монолітним каркасом, стінам з екологічно чистими утеплювачами, що дало змогу застосовувати принципи «гнучкого планування». У громадських будівлях і спорудах створюється комфортне середовище для обслуговування всіх верств населення зокрема й людей з інвалідністю, а архітектура набуває художньої виразності. Висновки. В результаті дослідження визначено, що творча діяльність КИЇВЗНДІЕП як зонального є багатогранною, перш за все, це проблеми проєктування та будівництва житлових будинків і громадських будівель та споруд в Україні, Молдові, Узбекистані, на півдні рф та у Казахстані. У 1970–1980-х роках сфера діяльності інституту значно розширилась. Він став провідною організацією колишнього СРСР із проблем проєктування і будівництва цивільних будівель та споруд у складних інженерно-геологічних умовах, з питань автоматизації проєктних робіт, енергозбереження і впровадження у будівництво ефективних конструкцій. Період незалежності ознаменувався розробкою планування і забудови міст енергетиків Славутич та Енергодар, проєктуванням і будівництвом Ляонінського університету у КНР, проєктуванням житлового району м. Астани (Казахстан), обласного кардіологічного центру у м. Полтаві, формуванням концепції створення Національної системи нормативної баз и України.

Посилання

Куцевич В. В. О. І. Заваров – архітектор, організатор інституту нового типу, науковець, педагог (до 100-річчя від дня народження). Будівництво України. 2017. № 3. С. 35–39.

Гершкович. В. Ф. Енергозбереження у розробках КИЇВЗНДНІЕП. Будівництво України. 2003. № 5. С. 23–25.

Проекты, постройки / Хорхот А. Я., Хорхот Г. А., Руднева И. В. и др. Киев : Акванпост-Прим, 2012.

Куцевич В. В. Архітектурна типологія громадських будинків і споруд. Сучасні тенденції розвитку. Сучасні проблеми архітектури і містобудування : наук.-техн. зб. Київ : КНУБА, 2014. Вип. 35. С. 376–384.

Слово о Мастере / редкол.: А. В. Кащенко, О. С. Слепцов, П. П. Безродный и др. Киев : КНУСА, 2012.

Йосип Юлійович Каракіс (1902–1988) : бібліогр. покаж. / Н. В. Грушинська (укладач) ; Г. А. Войцеховська (відп. ред.) ; Держ. наук. архітектур.-буд. б-ка ім. В. Г. Заболотного. Київ : Укрархбудінформ, 2002. 52 с.

Штолько В. Г. Досвід інноваційної діяльності КИЇВЗНДНІЕП. Будівництво України. 2008. № 9. С. 17–20.

Наталія Борисівна Чмутіна. Життєвий та творчий шлях архітектора / упоряд. О. Мазіченко. Київ : Адеф–Україна, 2012.

Куцевич В. В. Формування архітектурної школи. Історія, традиції, сучасність : монографія. Київ : Ліра, 2018.

Репин Ю. Архитектура жилища. Киев : ИПЦ «ТИРАЖ», 2003.

Куцевич В. В. Конкурсне проєктування як лабораторія архітектурних ідей і образів. Збірник наукових праць «Українська академія мистецтва». Київ : НАОМА, 2023. Вип. 33. С. 25–31.

Куцевич В. В. Архітектура громадських будівель і споруд в Україні на початку ХХІ ст. Українська академія мистецтва : дослідн. та наук.-метод. пр. Київ : НАОМА, 2010. Вип. 17. С. 251–263.

Шпара В. І. Особливості архітектурно-планувальної організації висотних житлових комплексів. Київ : Українська конфедерація журналістів, 2018. 196 с.

Куцевич В. В. Культові будинки та споруди різних конфесій (посібник з проєктування). 2-ге вид., перероб. Київ : КИЇВЗНДІЕП, 2009. 122 с.

Кара-Васильєва Т., Чегусова З. Декоративне мистецтво України ХХ століття. У пошуках «великого стилю». Київ : Либідь, 2005. 280 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-25