АКАДЕМІЧНА ШКОЛА В СУЧАСНИХ УМОВАХ: СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ В МИСТЕЦЬКИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2411-3034-2024-35-11

Ключові слова:

академізм, скульптура, живопис, академічна школа, образотворче мистецтво, дизайн, сучасні умови, технології, навчання

Анотація

Мета статті – розглянути актуальність проблем та викликів академічної школи в сучасних умовах, зосереджуючись на стратегіях розвитку образотворчого мистецтва та дизайну у мистецьких закладах вищої освіти України. Результати вказують на необхідність адаптації програм навчання до сучасних вимог мистецької практики, підвищення ролі практичних занять та індивідуального підходу до студентів. Але важливо разом з розробкою й впровадженням нових методик і підходів до навчання зберігати традиції академічної мистецької школи. Висновки. Наша стаття підкреслює важливість постійного оновлення академічної школи після реформи освіти в Україні у мистецькому середовищі та суспільстві загалом, а також акцентує увагу на необхідності подальшого вивчення цієї тематики. Методи дослідження включають аналіз наукової та спеціалізованої літератури, а також аналіз творчості та досягнень таких художників: Г. Якутович, М. Стороженко, І. Макогон, А. Криволап, В. Корчовий та М. Шкіндер. Значна увага приділяється спостереженням за практикою викладання та навчання. Результати. На основі проведеного аналізу проблем та викликів у статті «Академічна школа в сучасних умовах: стратегії розвитку образотворчого мистецтва та дизайну у мистецьких закладах вищої освіти України» було визначено наступні стратегії розвитку. Адаптація програм навчання. Необхідність адаптації навчальних програм до сучасних вимог мистецької практики та ринкових потреб. Підвищення ролі практичних занять. Зробити значний акцент на практичних заняттях для отримання студентами навичок та досвіду. Індивідуальний підхід до студентів. Забезпечення індивідуального підходу до студентів для розвитку їхніх творчих здібностей та потенціалу. Розробка нових методик навчання. Впровадження нових методик та підходів до навчання, що відповідають вимогам сучасного мистецтва та дизайну. Збереження традицій академічної школи. Підтримка і збереження цінностей та традицій академічної школи в контексті сучасних умов. Постійне оновлення. Забезпечення постійного оновлення освітніх програм та методик навчання відповідно до змін у мистецькому середовищі та суспільних потре бах. Стратегії розвитку спрямовані на підвищення рівня вищої художньої освіти та підготовку кваліфікованих фахівців у галузі мистецтва та дизайну.

Посилання

Цугорка O. Мистецька академічна освіта в умовах воєнного стану. Збірник наукових праць «Українська академія мистецтва». 2022. Вип. 32. С. 161. https://doi.org/10.32782/2411-3034-2022-32-22

Сідлецька Т. І. Становлення і розвиток мистецької освіти в Україні. Знання. Освіта. Освіченість : зб. матеріалів I Міжнар. наук.-практ. конф., 25–27 вересня 2012 р. Вінниця : ВНТУ, 2012. С. 112–114.

Art and the Academy in the Nineteenth Century / Denis Rafael Cordoso, Trodd Colin (Eds). Rutgers University Press, 2000. 224 p.

Lécharny Louis-Marie. L'Art-Pompier. Que sais-je? Presses Universitaires de France, 1998.

Luderin Pierpaolo. L'Art pompier: immagini, significati, presenze dell'altro Ottocento francese (1860–1890). Pocket library of studies in art. 1997. Vol. 31. 196 p.

Barcelona Academy of Art : [сайт]. URL: https://www.academyofartbarcelona.com/la-academia/(дата звернення: 10.03.2023)

Academy of Art University San Francisco,USA : [сайт]. URL: https://www.academyart.edu/art-degree/fine-art/ (дата звернення: 10.03.2023)

Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien), Stockholm, Sweden URL: https://konstakademien.se/verksamhet/ (дата звернення: 10.03.2023)

Beaux-Arts de Paris : [сайт]. URL: https://beauxartsparis.fr/fr (дата звернення: 10.03.2023)

Богуцький Ю. П. Українська культура в європейському контексті / Ю. П. Богуцький, В. П. Андрущенко, Ж. О. Безвершук, Л. М. Новохатько. Київ : Знання, 2007. 679 с.

Волков С. М. Мистецька освіта в культурі України 90-х років XX століття. Київ, 2006. 208 с.

Рожок В. Мистецька освіта і Болонський процес. Урядовий кур’єр. 2005. 4 серпня.

Рудницька О. П. Педагогіка: загальна та мистецька : навч. посіб. Тернопіль : Навч. книгаБогдан, 2005. 360 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-25

Номер

Розділ

МИСТЕЦТВОЗНАВСТВО